Meddelelses-
bladet Antroposofi

Artikel fra ”Antroposofi”Antroposofisk Selskabs meddelelsesblad

Omslag til Antroposofi 5 2021 web.jpeg

Læs fra sidste nummer: 

Grenen fra livets træ står skønt...

Juletræet - et nyt symbol med en gammel mytologi

ved John Halford

Julen er både en gammel og en ny fest, hvor såvel hedenske som kristne strømninger flyder sammen. I den urkristne tid forstod man både at adskille og sammenholde den hedenske og den kristne julestrømning. Når de gamle kulturfolk fejrede midvinter, midsommer, forårsjævndøgn og efterårsjævndøgn blev solen, månen og stjernerne himmelsymbolerne, og naturen og dens frugtbarhedskræfter blev jordsymbolerne.

Skikken med at bære et grantræ ind i stuen som julesymbol er forholdsvis ny - den har sin oprindelse i Sydtyskland i 1500-tallet.

John Halford beskriver, hvordan træet som symbol på livets store  aspekter indgår i stort set alle religioner og skabelsesberetninger.

Herefter fortæller JH, hvordan vi kan forstå disse mytologiske billeder - ved at følge den vej til forståelse, som Rudolf Steiner anviser. Der følger så et afsnit om Jegets udvikling, frihed og krise. I de gamle julespil fra Oberufer karakteriseres der to tilgange til den verdensbegivenhed, som fandt sted med fødslen af barnet i Betlehem. Disse to tilgange kaldes "hjertevejen" og "hoved-vejen" eller "vismandsvejen". 

JH fortæller, at den vi må fordybe os i erkendelsen af naturen, rummet og tiden, men ikke kun ud fra hovedet, men også fra hjertet, ligesom vi må tilstræbe en fromhed som den, hyrderne havde, men ikke kun ud fra følelserne, men også ud fra tænkningen - denne færdighed kalder Rudolf Steiner for hjertetænkning.

JH slutter artiklen med et par afsnit om juletræet, dels som det paradisiske Livstræ - dels som det jordiske Livstræ.

Læs hele artiklen HER

 

.

 

"

.

 

"

Send et gratis prøvenummer af nyhedsbladet "antroposofi"

Navn *

E-mail *

Tlf. *

Adresse *

Send mig gratis prøvenummer

Success! Message received.